Przepis
Składniki:
na kakaowy biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a potem żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao,
wmieszać delikatnie do masy jejecznej.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, (dno wyłożyłam krążkiem z papieru do pieczenia) i piec
około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
na dolną masę kokosową
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
25 dag wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać wiórki i gotować do
zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy dodać masło i od czasu do
czasu mieszać łyżką masę żeby się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
na górną masę mleczną
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego')
2/3 szklanki cukru
35 dag masła
1 cukier waniliowy
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Masło utrzeć. Powoli
dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w
proszku i ucierać do gładkości.
na poncz (do nasączenia biszkoptu)
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
2 łyzki likieru kokosowego
Zmieszać razem i lekko podgrzać.
na polewę
1 tabliczka czekolady
1 łyżka masła
wiórki kokosowe (po posypania)
Czekoladę rozpuścić z masłem i trochę przestudzić.
Biszkopt przekroić dwukrotnie, nasączyć ponczem. Jako pierwszą warstwę wyłożyć masę
kokosową, następnie biszkopt, masa mleczna, biszkopt, całość (boki i wierzch) pokryć
cienką warstwą masy mlecznej i polać polewą czekoladową.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Beztrosko tuczyć wszystkich w zasięgu wzroku.
Źródło: