Tort Bounty

Ewelina
10.10.2013 18:51
Tort Bounty

Przepis

Składniki:

na kakaowy biszkopt

6 jajek

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a potem żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao,

wmieszać delikatnie do masy jejecznej.

Ciasto wyłożyć do tortownicy, (dno wyłożyłam krążkiem z papieru do pieczenia) i piec

około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

na dolną masę kokosową

1/2 litra mleka

1/2 szklanki cukru

20 dag masła

25 dag wiórek kokosowych

1 cukier waniliowy

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać wiórki i gotować do

zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy dodać masło i od czasu do

czasu mieszać łyżką masę żeby się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.

na górną masę mleczną

1/2 szklanki mleka

2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego')

2/3 szklanki cukru

35 dag masła

1 cukier waniliowy

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Masło utrzeć. Powoli

dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w

proszku i ucierać do gładkości.

na poncz (do nasączenia biszkoptu)

1/2 szklanki mleka

1 łyżka cukru

2 łyzki likieru kokosowego

Zmieszać razem i lekko podgrzać.

na polewę

1 tabliczka czekolady

1 łyżka masła

wiórki kokosowe (po posypania)

Czekoladę rozpuścić z masłem i trochę przestudzić.

Biszkopt przekroić dwukrotnie, nasączyć ponczem. Jako pierwszą warstwę wyłożyć masę

kokosową, następnie biszkopt, masa mleczna, biszkopt, całość (boki i wierzch) pokryć

cienką warstwą masy mlecznej i polać polewą czekoladową.

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Beztrosko tuczyć wszystkich w zasięgu wzroku.

Źródło:

http://takjaklubie.blox.pl/2010/02/Tort-Bounty.html

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną