Przepis
Składniki biszkopt:
8 jajek
¾ szklanki cukru
10 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem z mascarpone:
200 ml śmietanki kremówki
500 g serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
Składniki na krem z białej czekolady:
200 ml śmietanki kremówki 36 %
200 g białej czekolady
2 łyżki likieru kokosowego
Pozostałe składniki:
100 ml likieru kokosowego
100 ml wody letniej wody
2 paczki herbatników
80 g czipsów kokosowych
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania kremu z białej czekolady. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia, w tym samym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Łączymy śmietankę z czekoladą, dodajemy likier i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia i stężenia (najlepiej na kilka godzin). Następnie przygotowujemy biszkopt, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka ciągle ubijając. Na koniec dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem, pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy biszkopt do wystygnięcia. Składniki na drugi krem powinny być schłodzone, najpierw ubijamy śmietankę, następnie dodajemy cukier puder cały czas ubijając dodajemy serek mascarpone. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Z wody i likieru przygotowujemy poncz którym nasączamy biszkopt, następnie rozsmarowujemy krem kokosowy z mascarpone. Herbatniki również nasączamy w ponczu i układamy na kremie, na nich rozprowadzamy masę z białej czekolady, dekorujemy płatkami kokosa.
Smacznego :)