Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy

Joanna
Przetwory
25.04.2015 9:56
Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy

Składniki

500-700 kwiatów mniszka lekarskiego (bez łodyg),

1,5 l wody,

1,5 kg cukru,

3 cytryny.

Przepis

Zerwane kwiaty wykładamy na gazetę, żeby wyszły z nich robaczki :) Następnie wkładamy je do wysokiego garnka, zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę. Całość zagotowujemy i gotujemy przez 15 minut. Zostawiamy na 24h. Po tym czasie przecedzamy wywar, do płynu dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2-3 godziny. Jeśli chcecie, aby miód miał gęstszą konsystencję, dajcie mniej wody. Mój miodek ma na razie konsystencję syropu, ale zapewne wkrótce skrystalizuje podobnie jak miód naturalny