Składniki: - 200 g herbatników typu petitki - 100 g margaryny lub masła - 1 kg twaróg z wiaderka - 4 jajka - 200 g cukru - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Kamis - 100 ml kremówki - 1 opakowanie sernix - 200 g marchewki - 200 ml wody - 4 łyżki cukru - 0,5 białka - 3/4 szkl cukru - marcepan i barwniki na dekorację Herbatniki zmiksować na proszek dodać letnią rozpuszczoną margarynę. Wylać na herbatniki połowę masy serowej, wyłożyć marchewkę na okrąg i wylać resztę masy serowej. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st z termoobiegiem i piec około 70 min. Lukier: Do cukru pudru dodać białko i zmiksować na jednolitą masę.