Składniki na 8 porcji 1,2 kg ziemniaków 10 dużych ząbków czosnku w łupinie oliwa z oliwek 750 ml śmietany 30% 1/4 szklanki posiekanego drobno szczypiorku 200 g grubo pokruszonego sera pleśniowego sól świeżo zmielony czarny pieprz Dodatek śmietany, sera pleśniowego i pieczonego czosnku zamienia pospolite danie z ziemniaków w przepyszną potrawę. Skrop lekko oliwą z oliwek, zawiń szczelnie w folię i piecz w piekarniku przez 45 minut. Na warstwie ziemniaków wyłóż po jednej trzeciej pokruszonego sera pleśniowego i posiekanego szczypiorku. Zapiekankę w naczyniu żaroodpornym włóż do piekarnika i piecz przez około godzinę, aż potrawa się przyrumieni. Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki oraz podziel na trzy części. Na wierzchu ułóż ostatnią porcję ziemniaków sera i szczypiorku. Ząbki ułóż na kawałku folii aluminiowej takiej wielkości, żeby można je było nią luźno owinąć.