Sałatka z selerem naciowym – składniki: około 6 łodyg selera 1 jabłko kilka plasterków sera żółtego garść rodzynek garść orzechów natka pietruszki – opcjonalnie 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli 1. Selera opłukać, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki. O właściwościach zdrowotnych selera można poczytać tutaj (poradnikzdrowie.pl), a ja tylko pozwolę sobie zacytować mały fragmencik, że seler naciowy “Połączony, w równych proporcjach, z sokiem z jabłek daje napój, bez którego żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia. Mam nadzieję, że zima poszła sobie na dobre, bo drzewa i krzewy – mimo braku słońca – już zareagowały na podwyższenie temperatur i szkoda by było, żeby pomarzły. Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z selera naciowego z orzechami, rodzynkami i żółtym serem. Szklanka eliksiru, wypita na czczo, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Sałatka jest bardzo chrupiąca (seler i orzechy), i można ją sobie dowolnie modyfikować aby ją dopasować do indywidualnych upodobań. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Wreszcie za oknem nieśmiało przebijają się promyki słońca i podobno ma być jutro iście letni dzień…