Galaretkowiec

Paweł
Przepisy
29.01.2015 19:02
Galaretkowiec

Przepis

Składniki :

4 różnokolorowe galaretki w tym 1 cytrynowa

375 - 400 ml śmietany kremówki 30 %

2 łyżeczki cukru pudru

woda

Przygotowanie :

Przygotowałem 3 galaretki, każdą w połowie zadanej ilości wody czyli w 250 ml wody. Wlałem je na 3 talerze i pozostawiłem do całkowitego stężenia czyli ok 1h. Po tym czasie przygotowałem 4 galaretkę - cytrynową. Kiedy galaretka jest już chłodna a jeszcze nie widać śladów tężenia ubiłem śmietanę z 2 łyżeczkami cukru pudru i po trochu łączyłem z galaretką ciągle mieszając.

Formę, najpraktyczniejsze są keksówki, wyłożyłem folią aluminiową i układałem "węże galaretkowe" przelewając każdą warstwę zmiksowaną śmietaną. Gdy galaretkowiec był już przygotowany to wylądował w lodówce do całkowitego stężenia.

Galaretkowca podałem dziś do kawy pokrojonego w ok 2 cm plastry. Pycha :)