Przepis
Składniki :
4 różnokolorowe galaretki w tym 1 cytrynowa
375 - 400 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżeczki cukru pudru
woda
Przygotowanie :
Przygotowałem 3 galaretki, każdą w połowie zadanej ilości wody czyli w 250 ml wody. Wlałem je na 3 talerze i pozostawiłem do całkowitego stężenia czyli ok 1h. Po tym czasie przygotowałem 4 galaretkę - cytrynową. Kiedy galaretka jest już chłodna a jeszcze nie widać śladów tężenia ubiłem śmietanę z 2 łyżeczkami cukru pudru i po trochu łączyłem z galaretką ciągle mieszając.
Formę, najpraktyczniejsze są keksówki, wyłożyłem folią aluminiową i układałem "węże galaretkowe" przelewając każdą warstwę zmiksowaną śmietaną. Gdy galaretkowiec był już przygotowany to wylądował w lodówce do całkowitego stężenia.
Galaretkowca podałem dziś do kawy pokrojonego w ok 2 cm plastry. Pycha :)