Składniki
Składniki biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
3 budynie czekoladowe (bez cukru)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 budynie waniliowe
200 g masła (miękkiego)
350 g chałwy (waniliowej u nas)
3 szklanki mleka
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
ok. 50 g gorzkiej czekolady do posypania
Przepis
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier będzie mało wyczuwalny dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i budynie przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Miksujemy na wolniejszych obrotach do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczony ;) Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Masa: Budynie rozpuszczamy w szklance mleka, resztę mleka musimy zagotować. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie, mieszamy. Jak budyń będzie gotowy, przykrywamy go i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń i chałwę (rozgniatamy ją widelcem lub kruszymy do masy). Masę wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby troszkę stężała.
Galaretki rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklance gorącej wody. Studzimy. Brzoskwinie wyjmujemy z syropu, kroimy na mniejsze kawałki. Syropem, który pozostał z brzoskwiń możemy nasączyć biszkopty. Pokrojone brzoskwinie układamy na jednym blacie biszkoptu, jak galaretka już stężeje (nie tak do końca) wykładamy ją na brzoskwinie, na galaretkę wykładamy ok. 2/3 masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wykładamy pozostałą masę, posypujemy ją startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki.