Sernik na zimno z musem truskawkowym

Kasia
Ciasta
11.04.2015 7:43
Sernik na zimno z musem truskawkowym

Składniki

1 kg sera w wiaderku(sernikowego)

1 szkl.cukru

1 op.cukru waniliowego

100g masła

5 żółtek

3 płaskie łyżki żelatyny

250 g herbatników lub biszkopty

2 galaretki truskawkowe(lub inne w zależności jakie dajecie owoce)

0,5 l zmiksowanych truskawek(lub jakieś inne owoce na wierzch )

Przepis

kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne(tak jak w moim przypadku,bo nic się nie wylewa i nie przechodzi zapachem metalu)

wykładamy szczelnie herbatnikami lub biszkoptami,

miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym

do masy ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku,następnie jak już mamy to dobrze utarte to dodajemy porcjami ser,ciągle miksując,

rozpuszczamy żelatynę w ok pół szkl.gorącej wody i po lekkim przestudzeniu(ale jeszcze lekko ciepłą),wlewamy do naszej masy serowej ciągle mieszając,następnie wylewamy na nasze herbatniki,

i wkładamy do lodówki żeby stężało.

ja użyłam zmiksowanych truskawek miałam ich 0,5 litra więc moje dwie galaretki rozpuściłam w 0,5 litrze wody-tak żeby razem z truskawkami mieć 1 litr ,jak galaretki dobrze się rozpuściły

dodajemy je do truskawek i mieszamy ,jak zacznie tężeć wylewamy na masę serową i zostawiamy w lodówce aż całkiem stężeje

(jak używamy owoców to układamy je na wierzchu i zalewamy tężejącą galaretką)

gotowe!!