Składniki
1 kg sera w wiaderku(sernikowego)
1 szkl.cukru
1 op.cukru waniliowego
100g masła
5 żółtek
3 płaskie łyżki żelatyny
250 g herbatników lub biszkopty
2 galaretki truskawkowe(lub inne w zależności jakie dajecie owoce)
0,5 l zmiksowanych truskawek(lub jakieś inne owoce na wierzch )
Przepis
kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne(tak jak w moim przypadku,bo nic się nie wylewa i nie przechodzi zapachem metalu)
wykładamy szczelnie herbatnikami lub biszkoptami,
miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
do masy ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku,następnie jak już mamy to dobrze utarte to dodajemy porcjami ser,ciągle miksując,
rozpuszczamy żelatynę w ok pół szkl.gorącej wody i po lekkim przestudzeniu(ale jeszcze lekko ciepłą),wlewamy do naszej masy serowej ciągle mieszając,następnie wylewamy na nasze herbatniki,
i wkładamy do lodówki żeby stężało.
ja użyłam zmiksowanych truskawek miałam ich 0,5 litra więc moje dwie galaretki rozpuściłam w 0,5 litrze wody-tak żeby razem z truskawkami mieć 1 litr ,jak galaretki dobrze się rozpuściły
dodajemy je do truskawek i mieszamy ,jak zacznie tężeć wylewamy na masę serową i zostawiamy w lodówce aż całkiem stężeje
(jak używamy owoców to układamy je na wierzchu i zalewamy tężejącą galaretką)
gotowe!!