Błyskawiczne ciasto z truskawkami

Ewelina
Ciasta
18.06.2015 9:32
Błyskawiczne ciasto z truskawkami

Składniki

1 szklanka mąki pszennej (pełna po brzegi)

1 szklanka mąki ziemniaczanej (pełna po brzegi)

4 jaja

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru z wanilią

200 ml adwokata

1 szklanka oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

około 400 gramów truskawek

cukier puder do posypania

Przepis

Najlepiej żeby alkohol i olej były w temperaturze pokojowej, więc wyciągamy je z z lodówki około 2 godzin wcześniej.

Truskawki umyć, wyszypułkować, jeśli są duże przekroić na pół.

Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na piankę. Do tej czynności użyłam Robota Kuchennego Aura marki Russel Hobbs.

Następnie do miski wlać olej, likier, wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować na jednolitą masę.

Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, poukładać na nim truskawki, jeśli są duże przeciąć na pół (nie wciskać ich w ciasto, same się zapadną).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć blaszkę i piec około 45 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu).

Studzić przez pierwsze 30 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyciągnąć na blat i obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego !