Składniki
1 szklanka mąki pszennej (pełna po brzegi)
1 szklanka mąki ziemniaczanej (pełna po brzegi)
4 jaja
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
200 ml adwokata
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
około 400 gramów truskawek
cukier puder do posypania
Przepis
Najlepiej żeby alkohol i olej były w temperaturze pokojowej, więc wyciągamy je z z lodówki około 2 godzin wcześniej.
Truskawki umyć, wyszypułkować, jeśli są duże przekroić na pół.
Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na piankę. Do tej czynności użyłam Robota Kuchennego Aura marki Russel Hobbs.
Następnie do miski wlać olej, likier, wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, poukładać na nim truskawki, jeśli są duże przeciąć na pół (nie wciskać ich w ciasto, same się zapadną).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć blaszkę i piec około 45 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu).
Studzić przez pierwsze 30 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyciągnąć na blat i obficie posypać cukrem pudrem.
Smacznego !