KLUSKI Z RICOTTY ZE SZPINAKIEM

Krzysztof
29.10.2014 19:19
KLUSKI Z RICOTTY ZE SZPINAKIEM

Przepis

Składniki (dla 2 osób):

ricotta – 250 gram

mascarpone – 150 gram

jajka – 1 sztuka

mąka ziemniaczana – 2 pełne łyżki

mąka pszenna – 3 pełnych łyżek (i jeszcze sporo do podsypania)

świeży szpinak – 150 gram

sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie (40 minut):

1. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki i dopraw dość mocno solą i pieprzem. Na koniec dodaj drobno posiekany szpinak.

2. Teraz najtrudniejsza część: na stolnicę nasyp garść mąki, na wierzch nałóż dużą łyżkę przygotowanej masy. Następnie obsyp z góry lekko mąką i delikatnymi ruchami uformuj wałek. Ciasto jest bardzo mokre i lepkie – tak powinno być. W razie trudności z formowaniem możesz dodać więcej mąki do ciasta. Przygotowany wałek pokrój na kluseczki.

3. Gotuj w osolonym wrzątku do momentu aż wszystkie kluski wypłyną. Następnie przełóż na talerz i pozostaw na chwilę do odparowania.

Powodzenia i Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną