Składniki
O sernikach pisałam już wiele, gdyż zdecydowanie jesteśmy wielbicielami tego deseru. Święta, urodziny czy inne okolicznościowe uroczystości – zawsze jest sernik :). Wilgotny o cudownie kremowej konsystencji i ciekawym orzechowo – michałkowym smaku. Idealny, nie zbyt słodki, ale z pewnością bardzo kaloryczny :) Zdecydowanie polecam !
Składniki:
Spód:
320 g ciastek zbożowych Degistive
100 g orzechów ziemnych niesolonych
160 g masła
Masa serowa:
500 g twarogu półtłustego
250 g sera mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki mleka w proszku
100 g orzechów ziemnych niesolonych
150 g Białych Michałków
70 g białej czekolady
4 szt duże jajka
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
60 ml słodkiej śmietanki
75 g białej czekolady
Dekoracja:
3 sztuki białych michałków
30 g orzechów ziemnych niesolonych
Przepis
Spód:
Przy pomocy blendera mielimy ciasteczka z orzechami. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Dokładnie wykładamy nią boki i spód tortownicy dobrze dociskając do tortownicy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Dodajemy posiekane michałki, czekoladę i mleko w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy w rozdrabniaczu, dodajemy przestudzoną śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Twaróg mielimy trzykrotnie, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Następnie po łyżce dodajemy przestudzoną masę śmietanową, mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy sernik przez kolejne 105 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Polewa:
W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika, posypujemy orzechami i pokrojonymi michałkami