Sernik Biały Michał

Małgorzata
Przepisy
17.03.2015 16:25
Sernik Biały Michał

Składniki

O sernikach pisałam już wiele, gdyż zdecydowanie jesteśmy wielbicielami tego deseru. Święta, urodziny czy inne okolicznościowe uroczystości – zawsze jest sernik :). Wilgotny o cudownie kremowej konsystencji i ciekawym orzechowo – michałkowym smaku. Idealny, nie zbyt słodki, ale z pewnością bardzo kaloryczny :) Zdecydowanie polecam !

Składniki:

Spód:

320 g ciastek zbożowych Degistive

100 g orzechów ziemnych niesolonych

160 g masła

Masa serowa:

500 g twarogu półtłustego

250 g sera mascarpone

200 ml śmietanki kremówki 30%

1/2 szklanki mleka w proszku

100 g orzechów ziemnych niesolonych

150 g Białych Michałków

70 g białej czekolady

4 szt duże jajka

1/2 szklanki cukru pudru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:

60 ml słodkiej śmietanki

75 g białej czekolady

Dekoracja:

3 sztuki białych michałków

30 g orzechów ziemnych niesolonych

Przepis

Spód:

Przy pomocy blendera mielimy ciasteczka z orzechami. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Dokładnie wykładamy nią boki i spód tortownicy dobrze dociskając do tortownicy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Dodajemy posiekane michałki, czekoladę i mleko w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy w rozdrabniaczu, dodajemy przestudzoną śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Twaróg mielimy trzykrotnie, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Następnie po łyżce dodajemy przestudzoną masę śmietanową, mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy sernik przez kolejne 105 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Polewa:

W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika, posypujemy orzechami i pokrojonymi michałkami