Przepis
Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
mąka pszenna
mleko
woda mineralna gazowana
2 łyżeczki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
odrobina oleju
łyżka ciemnego kakao
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju.
Krem Tiramisu:
2 jajka, oddzielnie żółtka i białka
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Jajka wyparzamy w gorącej wodzie! Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem przez około 5 minut. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy lub miksujemy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy z masą mascarpone. Do czasu rozsmarowania na naleśnikach krem trzymamy w lodówce.