Przepis
500 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki truskawkowe
120 gramów okrągłych biszkoptów
Dwie galaretki rozpuścić dokładnie w 300 ml wrzątku, schłodzić do temperatury pokojowej.
Mleko spienić ubijając na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
Do mleka dodać płynną przestudzoną galaretkę, zmiksować do połączenia obu składników, poczekać chwilkę aż masa zgęstnieje (zapobiegniemy wtedy wypływaniu biszkoptów na gorę masy)**.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami, wyłożyć na nie tężejącą piankę, wyrównać wierzch. Schłodzić w lodówce. Deser można przystroić truskawkami*, zalać maksymalnie rozcieńczoną galaretką (tzn 1 galaretka na 0,5 litra wrzątku).
*Uwaga: truskawki ułożone na wierzchu muszą być pokrojone na cienkie plasterki, gdyż krojąc grubsze kawałki zniszczymy delikatną strukturę pianki.
** Uwaga: innym sposobem na ujarzmienie wypływających na wierzch biszkoptów jest zalanie ich najpierw małą ilością masy (ma sięgać do połowy ich wysokości) i wstawienie do lodówki do szybkiego stężenia, a potem dolanie reszty masy.