Placki ziemniaczane z sosem tzatziki i łososiem

Marta
Obiad
01.04.2015 8:57
Placki ziemniaczane z sosem tzatziki i łososiem

Składniki

na placki:

0,5 kg ziemniaków

1 cebula

ząbek czosnku

koperek

sól,pieprz

3 łyżki mąki pszennej

na sos tzatziki:

1 duży albo 2 małe ogórki

150 g naturalnego serka homogenizowanego albo jogurtu naturalnego

3 duże ząbki czosnku

sól, pieprz

Przepis

Placki:

Ziemniaki obieramy i tarkujemy na małych oczkach, cebulę można również zetrzeć albo tak jak ja robię czyli kroję w kostkę, posypuję vegetą i pieprzem i podsmażam na oliwie. Potem dodaję ją do ziemniaków, mieszam z trzema czubatymi łyżkami mąki, posiekanym koperkiem, szczyptą soli i pieprzu.

Powstałą masę wylewamy łyżką, formując placki na rozgrzaną patelnię. Po zarumienieniu opiekamy również z drugiej strony.

Sos tzatziki:

Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, odlewamy z nich wodę. Czosnek wyciskamy, mieszamy wszystko razem z serkiem i doprawiamy do smaku przyprawami