Placki z kwiatów czarnego bzu (wegańskie i bezglutenowe)

Szara
Desery
22.06.2015 12:54
Placki z kwiatów czarnego bzu (wegańskie i bezglutenowe)

Nie jestem jeszcze, aż tak bardzo z nimi obeznana, uczę się tego, ale gdy tylko mam okazję i wiedzę to z nich korzystam i polecam to wszystkim. p.s. czarny bez kwitnie białymi kwiatami od maja do lipca, zbieramy tylko te dziko rosnące, białe kwiaty, bez brązowych plamek i nie jemy ich na surowo, spożywamy tylko po obróbce termicznej; zaraz po zerwaniu odkładamy je na 30-60 minut, żeby się naturalnie oczyściły z owadów SKŁADNIKI (8 średnich placków): - 4 - 6 kwiatów czarnego bzu (duże można przeciąć na pół) - 3/4 szklanki mąki ryżowej (100 g) - 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (40 g) - 2 łyżki ekologicznej skrobi kukurydzianej lub maranty trzcinowatej (arrowroot) - 1 łyżka zmielonych nasion chia lub zmielonego siemienia lnianego - 1 + 1/4 szklanki roślinnego mleka (u mnie z orzechów włoskich) (310 ml) - 1 łyżka octu jabłkowego - 1 łyżka brązowego cukru lub ksylitolu - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - szczypta soli - szczypta kurkumy - olej do smażenia (u mnie kokosowy) DODATKI: - cukier puder z ksylitolu lub brązowego cukru (do posypania) - starta skórka z niewoskowanej cytryny PRZYGOTOWANIE: Do mleka dodajemy ocet, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Right after picking them from the tree, put them away for 30-60 minutes to get rid of the bugs that may be inside. INGREDIENTS (8 medium-sized pancakes): - 4 - 6 elderflowers - 3/4 C rice flour (100 g) - 1/3 C chickpea flour (40 g) - 2 tbsp organic cornstarch or arrowroot powder - 1 tbsp ground chia seeds or ground flaxseeds - 1 + 1/4 C plant milk (I used walnut milk) (310 ml) - 1 tbsp apple cider vinegar - 1 tbsp brown sugar or xylitol - 1 tsp gluten-free baking powder - pinch of salt - pinch of turmeric - oil for frying (I use coconut oil) TOPPINGS: - powdered sugar, made with xylitol or brown sugar - freshly grated lemon zest, from and organic lemon PREPARATION: Add vinegar to the milk, stir and leave for approx. Nigdy ich nie jadłam i w moim domu nie były one znane, ale nie jest to aż tak trudne do zrobienia ;) Gdy w końcu udało mi się znaleźć te kwiaty w lesie, po powrocie od razu zabrałam się do pracy. Smacznego ☺ p.s. do podania, polecam kompot z rabarbaru - sezonowość 100% ;) p.s. do podania, polecam kompot z rabarbaru - sezonowość 100% ;) Elderflower, which is blooming right now, has a very interesting aroma and is very popular in eastern Europe. Przed przewróceniem odcinamy łodyżki (jak najwięcej się da, gdyż są gorzkie), przewracamy placki na drugą stronę i przygniatamy je szpatułką, aby wyrównać ich powierzchnię i aby łatwiej się przesmażyły w środku. Znam herbatę z kwiatów czarnego bzu, ale dopiero nowy smak popularnego piwa ;) wywołał we mnie ogromny zachwyt nad tym smakiem i chęć poeksperymentowania z nim w kuchni. p.s. Elderflower tree have white flowers, which bloom from May to July, collect only the wild, pure white flowers, without any brown spots and dont eat them raw, eat them only after cooking. p.s. Elderflower tree have white flowers, which bloom from May to July, collect only the wild, pure white flowers, without any brown spots and dont eat them raw, eat them only after cooking. Spodobał mi się pomysł, żeby zrobić je z mąk bezglutenowych, których mam najwięcej, ale nie do końca byłam przekonana, czy wyjdą. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Nie myjemy ich i nie potrząsamy za mocno, żeby nie stracić pyłku, który odpowiada za ich wyjątkowy smak. Kwiaty zamaczamy w cieście i przenosimy na patelnię, smażymy na złoto. Kwiaty czarnego bzu, oprócz bardzo oryginalnego smaku, mają wiele cennych właściwości, stosowane są mi.n. w czasie grypy, infekcji górnych dróg oddechowych, czy bólów głowy. Odcinamy je od gałązek i jeśli są bardzo duże to przecinamy je na pół. Po tym czasie mieszamy w misce suche składniki, dolewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką, masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Ja się w tym smaku zakochałam i wywołuje on we mnie podziw, fascynację i oczarowanie naturą. Lasem, który jest jak wielka spiżarnia, i kiedy wie się co i kiedy zbierać, może nas karmić długo, obficie i dobrze. Right after picking them from the tree, put them away for 30-60 minutes to get rid of the bugs that may be inside. Elderflowers have valuable properties in medicine as well. ELDERFLOWER PANCAKES (VEGAN & GLUTEN-FREE) Czarny bez, który akurat teraz kwitnie, ma niezwykle ciekawy aromat. A najbardziej popularne sposoby na kulinarne ich wykorzystanie to syrop, nalewka i placki. Im not yet so very familiar with wild plants, Im learning it, but whenever I have the opportunity and the knowledge I collect and use them and recommend it to everyone. Im not yet so very familiar with wild plants, Im learning it, but whenever I have the opportunity and the knowledge I collect and use them and recommend it to everyone. Na szczęście się udało. I liked the idea, to use gluten-free flours which I have a lot in my pantry, but I wasnt convinced if it will work well. I liked the idea, to use gluten-free flours which I have a lot in my pantry, but I wasnt convinced if it will work well. I tak oto, dziełem przypadku i zrządzenia losu, na stole wylądował wspaniały i niezwykły posiłek. Następnie odstawiamy ciasto na ok. 30 minut. ☺ p.s. I served them with a rhubarb lemonade p.s. I served them with a rhubarb lemonade

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/06/placki-z-kwiatow-czarnego-bzu-weganskie.html