Przepis
Składniki na ok.10 sztuk :
ok. 1kg ziemniaków
2 duże marchewki
1 jajko
5 łyżek mąki
sól
pieprz
250g twarożku
200g jogurtu greckiego
100g wędzonego łososia
1 pęczek koperku
2 łyżki soku z cytryny
olej do smażenia
Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odlewamy sok, jeśli się wytworzył. Do startych warzyw dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji bez grudek. Jeśli masa wydaje się zbyt lejąca, dodajemy jeszcze trochę mąki.
Olej rozgrzewamy na patelni i łyżką nakładamy ciasto. Placki smażymy z obu stron na złoto.
Twarożek rozdrabniamy i mieszamy z jogurtem greckim. Dodajemy sok z cytryny oraz 2/3 posiekanego pęczka koperku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki.
Na usmażone placki nakładamy porcję twarożku, układamy kawałki łososia i przyozdabiamy pozostałym koperkiem.
Smacznego!