Placki ziemniaczano - marchewkowe z twarożkiem i łososiem

Krzysztof
Obiad
26.11.2014 20:21
Placki ziemniaczano - marchewkowe z twarożkiem i łososiem

Przepis

Składniki na ok.10 sztuk :

ok. 1kg ziemniaków

2 duże marchewki

1 jajko

5 łyżek mąki

sól

pieprz

250g twarożku

200g jogurtu greckiego

100g wędzonego łososia

1 pęczek koperku

2 łyżki soku z cytryny

olej do smażenia

Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odlewamy sok, jeśli się wytworzył. Do startych warzyw dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji bez grudek. Jeśli masa wydaje się zbyt lejąca, dodajemy jeszcze trochę mąki.

Olej rozgrzewamy na patelni i łyżką nakładamy ciasto. Placki smażymy z obu stron na złoto.

Twarożek rozdrabniamy i mieszamy z jogurtem greckim. Dodajemy sok z cytryny oraz 2/3 posiekanego pęczka koperku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki.

Na usmażone placki nakładamy porcję twarożku, układamy kawałki łososia i przyozdabiamy pozostałym koperkiem.

Smacznego!