Fantastyczne buraczki na ciepło

Ewelina
Sałatki
01.04.2015 8:13
Fantastyczne buraczki na ciepło

Składniki

1 i 1/2 kg buraków ćwikłowych

sok z 2 cytryn

1/2 litra śmietany kremówki 30-36%

3 łyżki świeżo startego chrzanu

sól ok. 2 płaskich łyżeczek

pieprz do smaku

Przepis

1. Buraki gotujemy w mundurkach na pół twardo bez soli. Odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z dwóch cytryn mieszamy i odstawiamy.

2. Śmietankę gotujemy z chrzanem, solą i pieprzem, a następnie mieszamy z burakami.

3. Buraki ze śmietanką przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i zapiekamy przez 30 minut. Podawać na ciepło.