Składniki
15 dag cukru
12 dag miękkiego masła
3 jajka – żółtka i białka oddzielnie
30 dag mąki pszennej
250 ml mleka kokosowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 dag wiórków kokosowych
Przepis
Wykonanie:
1. Masło utrzyj z cukrem na puch.
2. Stale ucierając dodawaj po jednym żółtku do masy.
3. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj na gładką masę.
4. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
5. Do masy kokosowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie.
6. Dodaj 1/3 ubitych białek i połącz z ciastem, by odrobinę je rozrzedzić.
7. Następnie dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia składników.
8. Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną formy.
9. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
10. Ostudź na kartce, a następnie dowolnie udekoruj.