Puszysta babka Rafaello

Ewelina
Ciasta
01.04.2015 8:09
Puszysta babka Rafaello

Składniki

15 dag cukru

12 dag miękkiego masła

3 jajka – żółtka i białka oddzielnie

30 dag mąki pszennej

250 ml mleka kokosowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 dag wiórków kokosowych

Przepis

Wykonanie:

1. Masło utrzyj z cukrem na puch.

2. Stale ucierając dodawaj po jednym żółtku do masy.

3. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj na gładką masę.

4. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

5. Do masy kokosowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie.

6. Dodaj 1/3 ubitych białek i połącz z ciastem, by odrobinę je rozrzedzić.

7. Następnie dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia składników.

8. Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną formy.

9. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

10. Ostudź na kartce, a następnie dowolnie udekoruj.