Czasem z takich improwizacji powstają najlepsze pomysły :) SKŁADNIKI: (tortownica 21 cm) Spód: 1 op czekoladowych Hitów 50 g masła Masa serowa: 750 g twarogu sernikowego 2,5 łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 3/4 szkl cukru 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka esencji waniliowej / 1 op. cukru waniliowego Wierzch: ciastka Mallti Keks (kuleczki w czekoladzie) galaretka pomarańczowa 1,5 szkl wrzątku 1. Masło rozpuścić. 5. 1-2 łyżki masy serowej dodać do żelatyny (musi być jeszcze ciepła, żeby nie było grudek, gdyby zaczęła tężeć - należy ją podgrzać), wymieszać, całość dodać do masy serowej. można użyć blendera kielichowego, malaksera lub po prostu włożyć do woreczka i rozwałkować wałkiem 2. Tortownicę (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastka z masłem i ugnieść łyżką. 7. Gdy sernik stężeje, łyżką nałożyć na kuleczki tyle galaretki, żeby się przykleiły do masy serowej. Wymyśliłam więc sobie sernik na zimno, z tego co akurat miałam pod ręką. Odłożyć kilka łyżek (będą dodane do masy serowej) a resztę wymieszać z masłem (łyżką lub ręką). * Odstawić do lodówki do stężenia. piątek, 15 maja 2015 Ciasteczkowy sernik na zimno Zalać resztą galaretki (gdyby od razu wylać całą galaretkę - kuleczki wypłyną na wierzch).