Cronut - romans donuta z croissantem

Łukasz
Ciasta
26.01.2016 12:14
Cronut - romans donuta z croissantem

Otóż na punkcie tej hybrydy, powstałej z połączenia amerykańskiego donuta i francuskiego croissanta, oszalał najpierw cały Nowy Jork, a później Internet, gdzie blogerzy prześcigają się w przepisach na odkrycie tajemniczej receptury, skrywanej przez Dominique’a Asnela (właściciela cukierni, w której te pączki powstały). Tak więc, jeśli nie widzi Wam się stanie w kolejce, a macie ochotę na nieco inną formę pączka, to upieczcie je już dziś we własnym domu – na Tłusty Czwartek będą jak znalazł. Jako że po samego cronuta do Nowego Jorku się nie wybieram (a sądzę, że znaleźliby się i tacy delikwenci, którzy po kulinarne nowinki są w stanie przebyć tysiące mil), to postanowiłem upiec je w domu. I cóż, sam ich smak mnie nie powalił na kolana – są mocno maślane i jak dla mnie trochę za tłuste (w porównaniu z naszymi pączkami). Jednak dla mnie cały szał na ich punkcie jest trochę na wyrost, ale trzeba przyznać, że marketing to mają świetny. Jeśli jesteście na bieżąco z kulinarnymi trendami, szczególnie tymi pochodzącymi zza oceanu, to na pewno musieliście słyszeć o cronutach. Ciasta nie wyrabiaj (ma być klejące), tylko pozostaw je w misce, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na kwadrat o boku 40 cm. Skorzystałem z przepisu Doroty z Moich Wypieków na ciasto duńskie i upiekłem je jak tradycyjne pączki. Cronuty Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Cronuty: 100 ml wody 100 ml mleka 1 jajko 350 g mąki pszennej (autorka zaleca chlebową) 7 g suchych drożdży (lub 15 g świeżych) Odłóż je na stolnicę, przykryj ściereczką i odstaw na 1h do wyrośnięcia. UWAGI *Ja rozwałkowałem 4 razy i było to już o ten jeden raz za dużo, przez co ciasto nie listkowało się tak, jak powinno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2015/02/cronut-sodki-romans-donuta-z-croissantem.html