- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
200 gram masła ( roztapiamy)
180 gram mąki pszennej
70 gram mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
Składniki na polewę:
czekolada
śmietanka 26%
migdały
Przepis
Formę do pieczenia babki smarujemy masłem, następnie wsypujemy bułkę tartą (możemy też użyć mielonych orzechów).


Jajka, szklankę cukru oraz cukier waniliowy miksujemy ze sobą w dużej misce przez około 5 minut, aż powstanie nam puszysta masa.



Do naszej masy dodajemy startą skórkę oraz sok z jednej cytryny.

Mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy do naszego ciasta.

Całość dokładnie miksujemy w międzyczasie dodając roztopione i ostudzone wcześniej masło.



Tak przygotowane ciasto przelewamy do naszej formy do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.


Po upieczeniu wyjmujemy nasze ciasto z formy i odstawiamy do ostudzenia.


Przygotowanie polewy
Czekoladę z dodatkiem śmietanki podgrzewamy na małym ogniu do momentu całkowitego roztopienia się czekolady. Ostudzoną babkę dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałów.





