Żurek tradycyjny - klasyczny

Ewelina
Wielkanoc
01.04.2015 22:01
Żurek tradycyjny - klasyczny

Składniki

½ litra zakiszonego żuru (najlepszy jest domowy) *

1 litr wywaru z warzyw

listek laurowy

2 ziela angielskie

2 grzybki suszone

20 dag wędzonego boczku

3 białe kiełbasy (użyłam kiełbasę białą z szynki)

1 mała cebula drobno posiekana

2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżeczki majeranku

½ szklanki gęstej śmietany

sól, pieprz

4 jajka ugotowane na twardo

Przepis

Grzyby opłukałam, ugotowałam razem z warzywami, z liskiem laurowym i zielem angielskim. Boczek pokroiłam w kosteczkę, przesmażyłam na patelni. Kiełbasę nakłułam w kilku miejscach i razem z boczkiem, czosnkiem i przesmażoną cebulą dodałam do wywaru warzywnego. Zagotowałam, wlałam zakiszony żur i po około 20 minutach wyjęłam kiełbasę i grzyby. Pokroiłam kiełbasę w plasterki a grzyby w paseczki i włożyłam z powrotem do zupy. Wsypałam roztarty w dłoniach majeranek. Przyprawiłam solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlałam śmietanę.

Taki żurek podany na najbardziej obfite śniadanie w roku jest wyśmienity i smakuje wybornie.