Babka kawowa

Małgorzata
Wielkanoc
09.03.2016 14:49
Babka kawowa

Składniki

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

200 g rozpuszczonego masła

5 jajek

1 szklanka cukru

3 łyżki ciemnego kakao

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady

3 łyżki śmietanki 30%

Przepis

Do rondelka wrzucamy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Kawę zaparzamy i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy mikserem tak aby powstała jasna, puszysta masa. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło i kawę. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Polewa czekoladowa:

Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy