Babka mięsna

Ewelina
Wielkanoc
23.03.2015 13:01
Babka mięsna

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

20 dag wątróbki drobiowej

kajzerka

cebula

2-3 ząbki czosnku

2 jajka

2 łyżki oleju

sól, pieprz, majeranek

papryka słodka i ostra

1/2 szkl bułki tartej

2 garści żurawiny suszonej

masło+bułka tarta do wysmarowania formy

Przepis

Wątróbkę opłukać i oczyścić, następnie zmielić lub bardzo drobno posiekać. Dodać do mięsa. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju i przestudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozdrobnić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przełożyć do jednej miski, doprawić do smaku i dokładnie wyrobić ręką.

Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę mięsną. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Wyjąć z formy i zostawić do ostudzenia.