Składniki
3 większe pory (tylko białe części)
4 średnie ziemniaki
około 1.3 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
3 łyżki masła
100 gramów serka
około 150 gramów wędzonej szynki (u mnie filet wędzony z indyka)
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
mielony czarny lub biały pieprz
szczypta lub dwie suszonego tymianku (opcjonalnie)
sól
grzanki czosnkowe:
5 kromek chleba tostowego
2 - 3 łyżki oleju lub masła (wolę olej w tym przypadku)
2 ząbki czosnku
ewentualnie ulubione suszone zioła (np. prowansalskie)
ewentualnie groszek ptysiowy
Przepis
Pory dokładnie umyć, pokroić na talarki, zeszklić na maśle, ale nie przysmażać, odłożyć do miseczki.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Pory i ziemniaki przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem, dodać liścia laurowego i ziele angielskie, lekko posolić i dodać pieprz, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 - 20 minut, do miękkości ziemniaków.
Serek topiony pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy, podgrzewać do rozpuszczenia serka, dodać tymianek (opcjonalnie), doprawić.
Szynkę pokroić w paseczki lub w drobną kostkę, wrzucić do zupy, można ją również podsmażyć wcześniej na patelni.
Grzanki.
Chleb pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć około 1 - 2 minut, następnie wrzucić kostkę chlebową, smażyć do zarumienienia grzanek, posypać ziołami (opcjonalnie), przełożyć do miseczki.
UWAGA: Nie zostawiajmy grzanek na gorącej patelni, bo nam się przypieką.