Zupa porowa z szynką

Ewelina
Zupy
20.03.2015 11:21
Zupa porowa z szynką

Składniki

3 większe pory (tylko białe części)

4 średnie ziemniaki

około 1.3 litra bulionu warzywnego lub drobiowego

3 łyżki masła

100 gramów serka

około 150 gramów wędzonej szynki (u mnie filet wędzony z indyka)

liść laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

mielony czarny lub biały pieprz

szczypta lub dwie suszonego tymianku (opcjonalnie)

sól

grzanki czosnkowe:

5 kromek chleba tostowego

2 - 3 łyżki oleju lub masła (wolę olej w tym przypadku)

2 ząbki czosnku

ewentualnie ulubione suszone zioła (np. prowansalskie)

ewentualnie groszek ptysiowy

Przepis

Pory dokładnie umyć, pokroić na talarki, zeszklić na maśle, ale nie przysmażać, odłożyć do miseczki.

Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Pory i ziemniaki przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem, dodać liścia laurowego i ziele angielskie, lekko posolić i dodać pieprz, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 - 20 minut, do miękkości ziemniaków.

Serek topiony pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy, podgrzewać do rozpuszczenia serka, dodać tymianek (opcjonalnie), doprawić.

Szynkę pokroić w paseczki lub w drobną kostkę, wrzucić do zupy, można ją również podsmażyć wcześniej na patelni.

Grzanki.

Chleb pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć około 1 - 2 minut, następnie wrzucić kostkę chlebową, smażyć do zarumienienia grzanek, posypać ziołami (opcjonalnie), przełożyć do miseczki.

UWAGA: Nie zostawiajmy grzanek na gorącej patelni, bo nam się przypieką.