Przepis
Muszle nadziewane szpinakiem
Składniki:
makaron Conchiglioni (ok. 30 sztuk)
mrożony szpinak (1 opakowanie, 500g)
ser typu feta (1 opakowanie, 200g)
świeże pomidory (5 małych lub 3 duże)
tarty żółty ser (najlepiej gouda lub mozzarella - musi być topliwy, 100 g)
świeże listki bazylii (wedle upodobania)
czosnek (3 duże ząbki)
masło (3 łyżki)
oliwa z oliwek
+ sól, pieprz, zioła do smaku.
Wykonanie:
Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzucić makaron i wlać łyżkę oliwy z oliwek. Ugotować al. dente (musi być twardy), co jakiś czas delikatnie mieszając. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć każdą sztukę na płaskiej powierzchni.
Dwa ząbki czosnku pokroić na drobne kawałki. Na patelni podgrzać masło, wrzucić czosnek i delikatnie podsmażyć na wolnym ogniu ok. 30 sekund. Dodać rozdrobniony szpinak i podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Fetę rozdrobnić widelcem na talerzyku, a następnie dodać do szpinaku i wymieszać, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Doprawić do smaku.
Pomidory obrać i pokroić, czosnek rozdrobnić, wymieszać z oliwą oraz przyprawami. Całość chwilę podsmażyć, następnie wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku i serka. Układać na spodzie naczynia żaroodpornego. Całość posypać serem żółtym. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 10 min.
Źródło:
http://kardamonkowakuchnia.blox.pl/2012/03/38-Muszle-nadziewane-szpinakiem.html