Kwas buraczany

Malgorzata
Fit
18.03.2015 11:39
Kwas buraczany

Składniki

Składniki:

Kiszone buraki podstawowe:

1 kg buraków,

łyżka soli,

3-5 ząbków czosnku.

ok. 2 litry wody.

Dodatki wg. uznania:

listki laurowe,

ziele angielskie,

pieprz w ziarnach,

majeranek, tymianek, cząber itp.,

marchew, pietruszka, seler...

Przepis

Wiosną, kiedy z utęsknieniem wypatrujemy pierwszych promieni słońca i oznak budzącej się przyrody nasze wymęczone zimą organizmy jadą już na oparach paliwa. Cera jakaś szara, włosy wypadają, paznokcie też zostawiają wiele do życzenia. Boli każda komórka naszego ciała. Dobija zmienna pogoda i skoki ciśnienia. Wszystko nas drażni i najchętniej nie wychodzilibyśmy z łóżka.

Syndrom zmęczenia wiosennego, popularnie zwany przesileniem wiosennym, dopada nas kiedy musimy przestawić się na większe obroty, a nie przygotowała nas do tego zimowa dieta, uboga w witaminy i minerały, oraz krótkie dni bez słońca.

Profesor James Waternhouse z Wydziału Fizjologii Uniwersytetu w Manchesterze uważa, że powinniśmy żyć zgodnie z naszym zegarem biologicznym i w tym trudnym okresie wiosnnym, w marcu i kwietniu, odpoczywać na urlopie. Tylko kto może sobie na to pozwolić? :)

Sposobów na wiosenne przesilenie jest wiele. Proponuję sięgnąć po kwas buraczany - sprawdzony i łatwo dostępny środek, do przygotowania w ciągu tygodnia. Znajdziemy w nim duże ilości witaminy C (wytworzonej jak w każdej kiszonce podczas procesu fermentacji), kwasu foliowego, oraz całą plejadę pierwiastków mineralnych: magnez, wapń, miedź, sód, fluor, molibden, chlor, cynk, bor, lit, kobalt, rubid i cez.

Biorąc pod uwagę koszt 1 kg buraków płacimy niewielką cenę za całe to dobro :).