Schabowe inaczej

Ewelina
Obiad
01.05.2015 20:09
Schabowe inaczej
  • Czas gotowania: 5 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

4 grubsze kotlety schabowe bez kości dobrze rozklepane

2 rozbełtane jajka do obtoczenia

bułka tarta do obtoczenia kotletów

mieszanka warzywna na wierzch kotleta:

300 g pokrojonych pieczarek

2 posiekane średnie cebule

1 średniej wielkości czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę

1 większy przeciśnięty ząbek czosnku

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

ew. swoje ulubione zioła

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

garść tartego żółtego sera na koniec (dałam edamski)

Przepis

Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć dodać posiekaną cebulę i paprykę, chwilkę smażyć często mieszając.

Doprawić do smaku, dodać przeciśnięty czosnek i zioła, wymieszać i odstawić.

Teraz zrobić kotlety : rozklepany schab posypać solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i bułce tartej, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem,smażyć z jednej strony do zrumienienia, odwrócić i teraz na tą przysmażoną stronę nałożyć przyrządzone warzywka i posypać tartym serem.

Zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i smażyć aż do rozpuszczenia się sera.