- Czas gotowania: 5 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
4 grubsze kotlety schabowe bez kości dobrze rozklepane
2 rozbełtane jajka do obtoczenia
bułka tarta do obtoczenia kotletów
mieszanka warzywna na wierzch kotleta:
300 g pokrojonych pieczarek
2 posiekane średnie cebule
1 średniej wielkości czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
1 większy przeciśnięty ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
ew. swoje ulubione zioła
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
garść tartego żółtego sera na koniec (dałam edamski)
Przepis
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć dodać posiekaną cebulę i paprykę, chwilkę smażyć często mieszając.
Doprawić do smaku, dodać przeciśnięty czosnek i zioła, wymieszać i odstawić.
Teraz zrobić kotlety : rozklepany schab posypać solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i bułce tartej, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem,smażyć z jednej strony do zrumienienia, odwrócić i teraz na tą przysmażoną stronę nałożyć przyrządzone warzywka i posypać tartym serem.
Zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i smażyć aż do rozpuszczenia się sera.