Sok z kiszonego buraka ma wiele pozytywnych właściwości. Aby z nich skorzystać, powinien być pity codziennie. Wpływa on dobroczynnie na wiele organów człowieka. Jest bardzo łatwy w przyrządzaniu. Jak go zrobić?
Sok z kiszonego buraka - właściwości
Sok z kiszonego buraka wpływa pozytywnie na wiele organów dzięki swojemu kwaśnemu odczynowi pH. Do tego ma także wiele dobroczynnych bakterii. Dłuższe regularne stosowanie pomoże nam na:
- Układ krwionośny,
- Układ pokarmowy,
- Układ nerwowy,
- Układ odpornościowy,
- Obniża poziom tłuszczu we krwi,
- Zmniejsza ryzyko infekcji,
- Wspomaga odchudzanie,
- Wzmacnia układ kostny.
Sok z kiszonego buraka – witaminy
Sok jest naturalnym probiotykiem. Posiada w swoim składzie pałeczki kwasu mlekowego. Do tego ma dużo witamin i minerałów takich jak:
- Wapń,
- potas,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- witaminy A, C, E, K,
- witaminy z grupy B.
Sok z kiszonych buraków jest bardzo polecany kobietom w ciąży, ponieważ zawiera on duże ilości kwasu foliowego, a do tego poprzez swoją wysoką zawartość żelaza chroni przed anemią ciążową.
Dobry na wszystko
Substancja wspomaga także odchudzanie, dzięki temu, że przyspiesza trawienie i wydalanie tłuszczu z organizmu.
Sok może być stosowany w profilaktyce nowotworów. Dzięki swoim właściwością przeciwutleniającym chroni komórki przed rakiem.
Dawkowanie
Sok powinien być pity codziennie i to w dwóch dawkach po pół szklanki. Kuracja powinna trwać od 2 do 3 tygodni. Powinien być przechowywany w lodówce.
Sposób przygotowania
Składników jest niewiele:
- kromka żytniego chleba na zakwasie,
- 4 litry przegotowanej wody,
- 3 kg obranych czerwonych buraków,
- 10-15 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 główki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- czarny mielony pieprz,
- opcjonalnie sól – 2-3 łyżki.
Do przygotowania najlepiej będzie użyć naczynia kamionkowego o dużej pojemności.
Jeśli zbierzesz już odpowiednie składniki, można zabrać się za przygotowywanie:
- Obierz buraki i pokrój w plastry.
- Do naczynia włóż pół główki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy. Później dodaj część buraków, czosnek i przyprawy.
- Układaj wszystko warstwami aż do wyczerpania składników, każdą z warstw powinno się popieprzyć.
- Na wierzch daj kromkę chleba na zakwasie.
- Zalej naczynie przegotowaną, ostudzoną wodą z sola i dociąż talerzykiem.
- Całość nakryj gazą lub ściereczką i odstaw na 4 do 7 dni. Powinno być to trzymane w temperaturze pokojowej.