Sok z kiszonego buraka DZIAŁA CUDA! Sprawdź, jak go przygotować

Sok z kiszonego buraka DZIAŁA CUDA! Sprawdź, jak go przygotować

Sok z kiszonego buraka ma wiele pozytywnych właściwości. Aby z nich skorzystać, powinien być pity codziennie. Wpływa on dobroczynnie na wiele organów człowieka. Jest bardzo łatwy w przyrządzaniu. Jak go zrobić?

Zdjęcie Sok z kiszonego buraka DZIAŁA CUDA! Sprawdź, jak go przygotować #1

Sok z kiszonego buraka - właściwości

Sok z kiszonego buraka wpływa pozytywnie na wiele organów dzięki swojemu kwaśnemu odczynowi pH. Do tego ma także wiele dobroczynnych bakterii. Dłuższe regularne stosowanie pomoże nam na:

  • Układ krwionośny,
  • Układ pokarmowy,
  • Układ nerwowy,
  • Układ odpornościowy,
  • Obniża poziom tłuszczu we krwi,
  • Zmniejsza ryzyko infekcji,
  • Wspomaga odchudzanie,
  • Wzmacnia układ kostny.

Sok z kiszonego buraka – witaminy

Sok jest naturalnym probiotykiem. Posiada w swoim składzie pałeczki kwasu mlekowego. Do tego ma dużo witamin i minerałów takich jak:

  • Wapń,
  • potas,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • witaminy A, C, E, K,
  • witaminy z grupy B.

Sok z kiszonych buraków jest bardzo polecany kobietom w ciąży, ponieważ zawiera on duże ilości kwasu foliowego, a do tego poprzez swoją wysoką zawartość żelaza chroni przed anemią ciążową.

Dobry na wszystko

Substancja wspomaga także odchudzanie, dzięki temu, że przyspiesza trawienie i wydalanie tłuszczu z organizmu.

Sok może być stosowany w profilaktyce nowotworów. Dzięki swoim właściwością przeciwutleniającym chroni komórki przed rakiem.

Dawkowanie

Sok powinien być pity codziennie i to w dwóch dawkach po pół szklanki. Kuracja powinna trwać od 2 do 3 tygodni. Powinien być przechowywany w lodówce.

Zdjęcie Sok z kiszonego buraka DZIAŁA CUDA! Sprawdź, jak go przygotować #2

Sposób przygotowania

Składników jest niewiele:

  • kromka żytniego chleba na zakwasie,
  • 4 litry przegotowanej wody,
  • 3 kg obranych czerwonych buraków,
  • 10-15 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 główki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • czarny mielony pieprz,
  • opcjonalnie sól – 2-3 łyżki.

Do przygotowania najlepiej będzie użyć naczynia kamionkowego o dużej pojemności.

Jeśli zbierzesz już odpowiednie składniki, można zabrać się za przygotowywanie:

  1. Obierz buraki i pokrój w plastry.
  2. Do naczynia włóż pół główki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy. Później dodaj część buraków, czosnek i przyprawy.
  3. Układaj wszystko warstwami aż do wyczerpania składników, każdą z warstw powinno się popieprzyć.
  4. Na wierzch daj kromkę chleba na zakwasie.
  5. Zalej naczynie przegotowaną, ostudzoną wodą z sola i dociąż talerzykiem.
  6. Całość nakryj gazą lub ściereczką i odstaw na 4 do 7 dni. Powinno być to trzymane w temperaturze pokojowej.

Elżbieta

true

Polecane