Zakwas z buraków - jak przygotować drogocenny dla zdrowia napój?

Zakwas z buraków - jak przygotować drogocenny dla zdrowia napój?

Zakwas z buraków ma liczne właściwości prozdrowotne. Pomoże nam wzmocnić naturalną odporność organizmu, wyleczyć kaszel, anemię, wspomoże odchudzanie, a także złagodzi objawy kaca. Skoro wiemy już, ze warto go pić, pytanie brzmi: Jak go przygotować?

Zdjęcie Zakwas z buraków - jak przygotować drogocenny dla zdrowia napój? #1

Chociaż kiszone buraki nie są tak popularne jak inne kiszonki, to ze względu na swoje wartości odżywcze cieszą się uznaniem. Kiszone buraki podobnie jak surowe i gotowane są źródłem wielu witamin i minerałów. W zakwasie znajdziemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń czy potas. Dzięki naturalnemu procesowi, jakim jest kiszenie, buraki zawierają także probiotyki.

Zakwas z buraków:

  • Zwiększa wydolność organizmu
  • Dodaje energii
  • Działa przeciwwirusowo
  • Obniża cholesterol
  • Wspomaga pracę nerek, jelit i wątroby
  • Wzmacnia odporność
  • Wspomaga leczenie anemii
  • Pomaga regulować ciśnienie krwi
  • Ułatwia odbudowę flory bakteryjnej
  • Poprawia koncentrację
  • Reguluje metabolizm
  • Wspiera odchudzanie
  • Pozytywnie wpływa na kondycję skóry

Lista zalet zakwasu z buraków jest długa, a ten przyrządzony w domu nieporównywalnie zdrowszy i smaczniejszy niż sklepowy. Chociaż sam przepis na ten drogocenny napój nie jest trudny, to jego zrobienie będzie od nas wymagało cierpliwości.

Zdjęcie Zakwas z buraków - jak przygotować drogocenny dla zdrowia napój? #2

Przepis na zakwas z buraków:

Składniki:

  • 5 kilogramów buraków Rywal
  • 5 litrów letniej, przegotowanej wody
  • 2 łyżki soli naturalnej, niejodowanej
  • Pieprz niemielony
  • 10 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki gorczycy
  • 6 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • gałązka estragonu opcjonalnie
  • 10 l itrowy słoik szklany lub naczynie z kamionki

Przygotowanie:

Buraki obieramy, myjemy, kroimy w plastry i 1/3 wkładamy do słoika. Czosnek obieramy, rozgniatamy i mieszamy z solą, pieprzem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gorczycą i chrzanem. 1/3 mieszanki wykładamy na buraki i tworzymy tak samo dwie kolejne warstwy. Całość zalewamy letnią, przegotowaną wodą tak, aby całkowicie je przykryła. Słój zakręcamy i odstawiamy na ok. 7 dni. Buraki dobrze jest mieszać, nawet dwa razy dziennie i każdego dnia próbować, bo zakwas może być dobry już 5 dnia.

Jak używać?

Gotowy zakwas należy przelać do buteleczek i przechowywać w lodówce. Możemy pić go codziennie, ale w niezbyt dużych ilościach, maksymalnie jest to szklanka dziennie. Zakwas może być także bazą do zrobienia barszczu. Buraki użyte do zrobienia zakwasu możemy wykorzystać do zrobienia sałatki.

Zdjęcie Zakwas z buraków - jak przygotować drogocenny dla zdrowia napój? #3

Przeciwwskazania

Nie każdy może cieszyć się tym naturalnym i smacznym napojem. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest cukrzyca, kamica nerkowa i reumatyzm.

Ciekawostka

Jeśli zakwas z buraków nam posmakował i wiemy, że w przyszłości będziemy go jeszcze przygotowywać, zostawmy sobie troszeczkę napoju. Jeśli dodamy go do kolejnego zakwasu jako bazę, ten szybciej się ukisi i będzie jeszcze lepiej smakował.

Patrycja

Polecane