Sernik z kokosową bezą

Ewelina
Przepisy
28.02.2014 9:05
Sernik z kokosową bezą

Przepis

Składniki:

Ciasto

100g masła

100g cukru

200g mąki

1 żółtko

1 jajo

1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

1 kg twarogu na sernik

1/2 szklanka oleju

2 jajka

4 żółtka

1 szklanka cukru

2 torebki budyniu waniliowego

2 szklanki mleka

rodzynki lub skórka z pomarańczy

Beza

4 białka

1/4 szklanki cukru

10 dkg kokosu

Wykonanie:

Ciasto. Wszystkie podane składniki zagnieść i wylepić nim dno okrągłej formy.

Masa serowa. Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać resztę składników i całość zmiksować. Wylać masę na formę wylepioną ciastem i piec w temperaturze 190 około godziny i 15 minut, do zrumienienia sernika. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na sernik bezę, czyli mocno ubite białka z cukrem i dodatkiem kokosu.