Przepis
Składniki:
Ciasto
100g masła
100g cukru
200g mąki
1 żółtko
1 jajo
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
1 kg twarogu na sernik
1/2 szklanka oleju
2 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
2 torebki budyniu waniliowego
2 szklanki mleka
rodzynki lub skórka z pomarańczy
Beza
4 białka
1/4 szklanki cukru
10 dkg kokosu
Wykonanie:
Ciasto. Wszystkie podane składniki zagnieść i wylepić nim dno okrągłej formy.
Masa serowa. Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać resztę składników i całość zmiksować. Wylać masę na formę wylepioną ciastem i piec w temperaturze 190 około godziny i 15 minut, do zrumienienia sernika. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na sernik bezę, czyli mocno ubite białka z cukrem i dodatkiem kokosu.