Przepis
Składniki biszkopt :
• 10 jajek
• ¾ szklanki cukru
• 10 łyżek mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki krem :
• 2 szklanki mleka w proszku
• 1 kostka masła
• 200 ml waniliowego serka homogenizowanego
• ¾ szklanki cukru pudru
Pozostałe składniki :
• opakowanie biszkoptów
• 2 łyżki cappuccino
• ¼ szklanki whisky
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania :
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka ciągle ubijając. Na koniec dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem, pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy biszkopt do wystygnięcia i robimy krem. Ucieramy masło, gdy będzie miało puszystą konsystencję dodajemy po łyżce mleka w proszku wymieszanego z cukrem pudrem oraz serka, nie przerywając ucierania. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników i powstania aksamitnego kremu. Ciasto kroimy na dwie części, nasączamy ponczem przygotowanym z zaparzonym w szklance gorącej wody cappuccino z dodatkiem alkoholu. Przekładamy powstałym kremem, zostawiając ok ¼ całości. Przykrywamy drugą połową ciasta i smarujemy pozostałą częścią kremu na wierzchu. Układamy na nim nasączone w ponczu biszkopty i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Smacznego :)