Cappucino na herbatnikach

Krzysztof
Przepisy
06.11.2014 17:00
Cappucino na herbatnikach

Przepis

Ciasto bez pieczenia, które nie może się nie udać. Kwaskowate powidła idealnie komponują się w smaku ze słodką masą cappuccino. Idealne do kawy. Moim gościom bardzo smakowało.

Masa:

kostka miękkiego masła

5 łyżek cappuccino orzechowego

1/3 szkl cukru pudru

kieliszek wódki

Polewa:

1/4 kostki masła

4 łyżki cukru

2 łyżki mleka

3 łyżki kakao

1 łyżeczka żelatyny

350g herbatników

mały słoiczek powideł śliwkowych

1/2 szkl mleka

bita śmietana do dekoracji

Masa: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodać cappuccino a na koniec wódkę. Mleko przelać do głębokiego talerza i maczać w nim herbatniki. Ciastka układać w 2 rzędach po 5 herbatników. Każdą warstwę ciastek posmarować cienko powidłami a następnie masą. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Mi wyszło 7 warstw. Ostatnią warstwą niech będą herbatniki.

Polewa. Masło, mleko, cukier i kakao przełożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić na chwilę aby spęczniała. Lekko podgrzać aby się rozpuściła. Dodać ją do polewy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Odstawić do schłodzenia. Ciasto przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany. Porada: dzięki żelatynie polewa nie kruszy się i nie brudzi ciasta przy krojeniu.