Przepis
Skład (na ok. 10 sztuk)
1,5 szklanki mąki orkiszowej (można też użyć pszennej)
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
1 niepełna szklanka maślanki naturalnej
2 łyżki oleju
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
puszka mleka skondensowanego słodzonego
gałka lodów waniliowych
Zaczynamy.
Mleko w puszce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 2,5 godziny. Wyjmujemy z wody i studzimy (nie otwieramy gorącej puszki!).
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy cukier, jajko, olej, szczyptę soli, cynamon i stopniowo maślankę, mieszamy rózgą (ciasto powinno być dość gęste). Odstawiamy na 10 minut. Smażymy na teflonowej patelni z dwóch stron na złoty kolor (najlepiej na suchej patelni, lub z minimalną ilością oleju).
Otwieramy chłodną puszkę z kajmakiem i przekładamy nim jeszcze ciepłe placki, które układamy w piramidkę. Na wierzchu kładziemy gałkę lodów.