Placki cynamonowo-orzechowe z kajmakiem i lodami

Krzysztof
Przepisy
17.02.2015 19:02
Placki cynamonowo-orzechowe z kajmakiem i lodami

Przepis

Skład (na ok. 10 sztuk)

1,5 szklanki mąki orkiszowej (można też użyć pszennej)

1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 duże jajko

1 niepełna szklanka maślanki naturalnej

2 łyżki oleju

1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

puszka mleka skondensowanego słodzonego

gałka lodów waniliowych

Zaczynamy.

Mleko w puszce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 2,5 godziny. Wyjmujemy z wody i studzimy (nie otwieramy gorącej puszki!).

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy cukier, jajko, olej, szczyptę soli, cynamon i stopniowo maślankę, mieszamy rózgą (ciasto powinno być dość gęste). Odstawiamy na 10 minut. Smażymy na teflonowej patelni z dwóch stron na złoty kolor (najlepiej na suchej patelni, lub z minimalną ilością oleju).

Otwieramy chłodną puszkę z kajmakiem i przekładamy nim jeszcze ciepłe placki, które układamy w piramidkę. Na wierzchu kładziemy gałkę lodów.