Przepis
Skład.
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej
3 żółtka
10 dag masła
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżki śmietany (18%)
7 jabłek
50 dag niełuskanych orzechów laskowych
pół tabliczki czekolady mlecznej
Zaczynamy.
Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, gałkę muszkatołową, żółtka i masło i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na 2 części (jedna powinna być większa 3/4 ciasta, a druga mniejsza - 1/4 ciasta). Większą część wkładamy na około godzinę do lodówki, a mniejszą część do zamrażarnika.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Odsączamy z soku i podsmażamy przez około 20minut w rondelku, aby jabłka troszeczkę się rozpadły.
UWAGA. Jeśli użyjemy kwaśnych jabłek, można dodać do nich trochę cukru, my używaliśmy jabłek słodkich, więc cukier był zbyteczny.
Orzechy laskowe łuskamy z łupinek. Wykładamy je na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i ciepłe przesypujemy na ściereczkę. Zwijamy ją i pocieramy orzechami jeden o drugi, tak, aby pozbyć się skórki i pozostałości łupinek.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i przygotowujemy 3 równej wielkości placki. Wykładamy je na blaszkę przekładając jabłkami, czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników (na wierzchu powinny znaleźć się jabłka). Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy ja na tarce na wierzchnią warstwę jabłek.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 60-70minut (aż uzyska złoty kolor). Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Na wierzchu układamy prażone orzechy laskowe i polewamy strużkami rozpuszczonej czekolady mlecznej.