Jabłecznik karmelowo-orzechowy

Krzysztof
Ciasta
26.08.2014 12:29
Jabłecznik karmelowo-orzechowy

Przepis

Ciasto:

60 dag mąki pszennej

3/4 szkl cukru

3 jajka

20 dag masła

3 łyżki mleka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 op cukru waniliowego

Masa z jabłek:

1,5kg jabłek

5 łyżek cukru

2 galaretki cytrynowe

Masa orzechowa:

1/2 kostki masła

4 łyżki cukru

2 łyżki miodu

20 dag posiekanych orzechów włoskich

puszka masy krówkowej

Masa orzechowa: Składniki na polewę orzechową rozpuścić w garnuszku, dodać orzechy i chwilkę smażyć.

Ciasto: Mąkę z sodą przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 jednakowej wielkości placki na dużą blachę (24x36cm). Z tym, że na jedną część ciasta wylać gorącą masę orzechową. Piec kilkanaście minut w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić.

Masa z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i smażyć do czasu aż puszczą sok. Dodać cukier a następnie ściągnąć z ognia i dodać galaretki, wymieszać i przestudzić.

Dwa placki przełożyć masą krówkową, na to wyłożyć masę z jabłek i przykryć plackiem z masą orzechową. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.