Przepis
Składniki na 5-6 sztuk:
1 szklanka maki
8 dag margaryny
1/4 szk cukru
5 dag smalcu
1 jajo
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Nadzienie:
4 jabłka, najlepiej szara reneta
cynamon
goździki mielone
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
1. Cukier kryształ i waniliowy zmiksować z jajkiem. Dodać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto.
2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem lub bułką tartą.
3. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dajemy wodę i jabłka, smażymy z cynamonem i goździkami, pod koniec dodajemy cukier. Gotowym musem napełniamy kokilki wyłożone ciastem.
4. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Piec ok.20 - 25 minut w tem. 180 C na złoty kolor. . Gotowe szarlotki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną.