Apple pie w kokilkach

Krzysztof
Przepisy
08.02.2015 8:16
Apple pie w kokilkach

Przepis

Składniki na 5-6 sztuk:

1 szklanka maki

8 dag margaryny

1/4 szk cukru

5 dag smalcu

1 jajo

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

Nadzienie:

4 jabłka, najlepiej szara reneta

cynamon

goździki mielone

2 łyżki cukru

2 łyżki wody

Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl

1. Cukier kryształ i waniliowy zmiksować z jajkiem. Dodać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto.

2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem lub bułką tartą.

3. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dajemy wodę i jabłka, smażymy z cynamonem i goździkami, pod koniec dodajemy cukier. Gotowym musem napełniamy kokilki wyłożone ciastem.

4. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Piec ok.20 - 25 minut w tem. 180 C na złoty kolor. . Gotowe szarlotki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną.