Przepis
Warstwowa sałatka z selerem
Ostatnio miałam wielki dylemat... jaką zrobić sałatkę... miałam w domu seler w słoiczku i kukurydzę, więc postanowiłam te produkty wykorzystać... po chwili miałam kolejny dylemat, chciałam koniecznie warstwową sałatkę i tak się zastanawiam... ale jak ją przyprawić? No i wymieszałam majonez z musztardą i powstały pyszny, nieco ostrzejszy sosik :) Sałatka wszystkim smakowała, polecam :)
Składniki
7 jajek,
200 g szynki konserwowej,
1 słoiczek selera wybornego,
1 puszka kukurydzy,
5 łyżek majonezu,
2 łyżki musztardy,
natka pietruszki.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Białka oddzielamy od żółtek i kroimy w kosteczkę. Pokrojone białka układamy na dnie przezroczystej miski. Kolejną warstwę robimy z pokrojonej w kostkę szynki konserwowej. Rozsmarowujemy na niej połowę sosu przygotowanego z wymieszanego majonezu z musztardą. Dodajemy odcedzoną kukurydzę, zostawiając trochę na dekorację. Następnie układamy odcedzony seler ze słoiczka i wylewamy drugą połowę sosu. Na samej górze układamy pokrojone żółtka. Na końcu dekorujemy kukurydzą oraz posiekaną natką pietruszki.