składniki: ciasto 1 szklanka mąki 5 łyżek cukru pudru 100 g margaryny lub masła 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg zmielonego sera, ja użyłam z wiaderka Wieluń 1 niepełna szklanka cukru pudru 6 jajek 50 g margaryny lub masła 400 g masy krówkowej o smaku kakaowym lub czekoladowym 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy. Jeśli masę będziemy wykładać na przemian po dwie łyżki wyjdzie wtedy ładny pasiasty wzorek ala zebra. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół. Pyszny łaciaty serniczek z dodatkiem masy krówkowej na kruchym cieście. Potem ciastem wylepić formę (28x25) wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 20 minut. Masę serową wykładałam po kilka łyżek ciemnej i kilka łyżek jasnej, dlatego wyszły takie ładne łatki. Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.