Ciasto kapitańskie

Ewelina
Ciasta
01.02.2015 9:26
Ciasto kapitańskie

cukru 1/2 opakowania cukru wanilinowego 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g miękkiego masła 180 ml likieru Adwokat bita śmietana 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy ponadto małe opakowanie okrągłych biszkopcików 2 łyżki kakao Składniki: ( blacha 24 x 32 cm ) biszkopt 3 duże jajka (lub 4 rozmiar M) 3/4 szklanki cukru 5 łyżek oleju 5 łyżek wody niepełna szklanka mąki pszennej (150 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao masa ajerkoniakowa 700 ml mleka 1 szkl. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami i wyłożyć na wierzch ciasta. Mocno czekoladowy spód, bita śmietana, biszkopty nasączone kawą oraz bardzo kremowa i wysokoprocentowa masa ajerkoniakowa, którą możecie już znać z ciasta adwokata. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Sposób wykonania: Przygotować biszkopt: Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Bardzo wyraziste w smaku, kremowe i rozgrzewające, będzie idealne na chłodne wieczory przy gorącej herbacie. Biszkopty maczać w pozostałym ponczu i układać na warstwie kakao. Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Przygotować poncz: 3 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki cukru zalać gorącą wodą. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 175 C ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2014/09/Ciasto-kapitanskie.html