Składniki: ciasto 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ok. 300 ml gorącego mleka farsz 500 g pieczarek 1 szklanka soczewicy suchej lub konserwowej (użyłam konserwowej) 2 cebule 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki majeranku sól, pieprz albo, jeśli obiad ma być postny, smażoną na oleju cebulką. Odsmażane natomiast, świetnie smakują z dodatkiem surówki, np. z kiszonej kapusty. Dziś proponuję Wam pierogi z soczewicą i pieczarkami, które w smaku przypominają trochę pierogi z mięsem. Gdyby farsz wydawał się Wam zbyt luźny (a to będzie zależało od stopnia odparowania wody w pieczarkach), można dodać łyżkę bułki tartej. Jeśli miałabym wybrać jedno danie bez którego nie wyobrażam sobie swojej kuchni, to postawiłabym na pierogi. Świetnie smakują też odsmażone, podane z surówką z kiszonej kapusty. Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, przykryć je i odstawić na 30 minut. Podawać okraszone słoniną lub cebulką podsmażoną na oleju. Mąkę z solą przesiać na stolnicę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Robię je często, bardzo lubię lepić, a jeszcze bardziej próbować w nowych wersjach smakowych. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w większą kostkę i dodać do cebuli.