Składniki: (na formę o wym. 24 x 32 cm) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa cappuccino: kostka do pieczenia Kasia 250 g 500 ml mleka 4 żółtka 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie kawy cappuccino 110 g Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Ponadto: herbatniki kakaowe ok. 200 g starta czekolada do posypania poncz: 1/2 filiżanki dowolnego likieru śmietankowego np. Baileys, Stock, + 2 łyżki wody (jeśli chcecie pominąć alkohol w cieście, biszkopt można nasączyć niezbyt mocną kawą) Masa cappuccino: Kostka do pieczenia Kasia powinna być w temperaturze pokojowej, należy ją odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki. Dzięki temu unikamy długiego oczekiwania na ocieplenie masy, a ciasto jest gotowe do spożycia niemal zaraz po wyjęciu z lodówki. Wierzch ciasta oprószyłam delikatnie kakao i posypałam wiórkami mlecznej czekolady, ale jeśli lubicie chrupiący dodatek w cieście, sprawdzą się także prażone płatki migdałów. Śmietankowe cappuccino to delikatny, jasny biszkopt nasączony likierem śmietankowym, do tego budyniowa masa cappuccino, warstwa herbatników kakaowych i lekka bita śmietanka. Właściwie okazje do świętowania były dwie, bo właśnie zbliża się Światowy Dzień Pieczenia z Kasią, a to zawsze dobry pretekst, by sprawić bliskim radość. Śmietankowe cappuccino piekłam z ogromną przyjemnością, bo miało być słodką niespodzianką dla mojej córki. Ciasto wymaga przechowywania w lodówce, dlatego masę budyniową postanowiłam przygotować z kostki do pieczenia Kasia. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Córka jest wielbicielką kawy z pianką, więc postawiłam na ten smak. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe mleko, obie mąki i zmiksować. Sposób wykonania: Biszkopt: Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na pianę. Na koniec wsypać proszek cappuccino i krótko zmiksować. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły i herbatniki zmiękły. Zdjąć papier do pieczenia, ponownie umieścić go w blaszce i nasączyć przygotowanym ponczem. Od zawsze jestem fanem słodkości, uwielbiam piec, kosztować dotąd nieznanych smaków, komponować je ze sobą i tworzyć nowe przepisy. Kiedy masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier całkowicie rozbity, dodawać po jednym żółtku. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160C 25- 30 minut do tzw. suchego patyczka. Mieszankę wlać na gotujące się mleko.