Przepis
Potrzebne będą:
1 szklanka bułki tartej z grahama,
1/4 szklanki kakao,
2 łyżeczki cukru,
1/4 szklanki roztopionego masła,
40 dag miękkiego kremowego sera,
1/2 szklanki cukru,
2 jajka,
5 dag roztopionej mlecznej czekolady,
1 łyżeczka wanilii,
2/3 szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temperatury około 150 stopni C i przygotuj kwadratową foremkę o wymiarach 30 na 30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem.
W małej misce wymieszaj bułkę tartą z grahama z cukrem, kakao oraz roztopionym masłem i przesyp na patelnię.
Ubijaj serek do momentu, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawaj cukier. Dodawaj pojedynczo jajka na niskich obrotach miksera, gdy uzyskasz gładką masę, wlej śmietanę i dodaj wanilię. Zbierz masę ze ścianek, mieszaj do momentu, aż będzie zupełnie gładka. Odmierz 1/2 szklanki masy, odstaw.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (umieszczając miskę z czekoladą nad garnkiem z ledwie gotującą się wodą) albo w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj z masą serową odmierzoną wcześniej, dzięki czemu uzyskasz masę czekoladowo-serową, z której potem wykonasz kropki.
Masę serową wylej do foremki, wygładź krawędzie. Aby zrobić czarne kropki, wykorzystaj woreczek do dekorowania z okrągłą końcówką. Napełnij go masą serowo-czekoladową, delikatnie dociśnij końcówkę do miejsca, gdzie chcesz umieścić kropkę, wyciśnij porcję masy – i gotowe. Czynność tę powtarzaj do momentu wykorzystania całej masy serowo-czekoladowej.
Sernik piecz w piekarniku przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik na jeszcze 1 h. Odstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Jeżeli chcesz, możesz włożyć sernik na pół godziny przed podaniem do zamrażalnika – w ten sposób zyska on nowe walory smakowe.
Do krojenia używaj noża zamoczonego w gorącej wodzie.
Smacznego!