Sernik w kropki

Krzysztof
Przepisy
12.04.2014 7:15
Sernik w kropki

Przepis

Potrzebne będą:

1 szklanka bułki tartej z grahama,

1/4 szklanki kakao,

2 łyżeczki cukru,

1/4 szklanki roztopionego masła,

40 dag miękkiego kremowego sera,

1/2 szklanki cukru,

2 jajka,

5 dag roztopionej mlecznej czekolady,

1 łyżeczka wanilii,

2/3 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do temperatury około 150 stopni C i przygotuj kwadratową foremkę o wymiarach 30 na 30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem.

W małej misce wymieszaj bułkę tartą z grahama z cukrem, kakao oraz roztopionym masłem i przesyp na patelnię.

Ubijaj serek do momentu, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawaj cukier. Dodawaj pojedynczo jajka na niskich obrotach miksera, gdy uzyskasz gładką masę, wlej śmietanę i dodaj wanilię. Zbierz masę ze ścianek, mieszaj do momentu, aż będzie zupełnie gładka. Odmierz 1/2 szklanki masy, odstaw.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (umieszczając miskę z czekoladą nad garnkiem z ledwie gotującą się wodą) albo w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj z masą serową odmierzoną wcześniej, dzięki czemu uzyskasz masę czekoladowo-serową, z której potem wykonasz kropki.

Masę serową wylej do foremki, wygładź krawędzie. Aby zrobić czarne kropki, wykorzystaj woreczek do dekorowania z okrągłą końcówką. Napełnij go masą serowo-czekoladową, delikatnie dociśnij końcówkę do miejsca, gdzie chcesz umieścić kropkę, wyciśnij porcję masy – i gotowe. Czynność tę powtarzaj do momentu wykorzystania całej masy serowo-czekoladowej.

Sernik piecz w piekarniku przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik na jeszcze 1 h. Odstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.

Jeżeli chcesz, możesz włożyć sernik na pół godziny przed podaniem do zamrażalnika – w ten sposób zyska on nowe walory smakowe.

Do krojenia używaj noża zamoczonego w gorącej wodzie.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną