Przepis
podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego grzybowego
30 dag pieczarek
1 duża cebula
masło klarowane
pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
sól morska
zioła prowansalskie
śmietana ( 150 ml)
łyżka skrobi
Mięso z piersi kurczaka myję i kroję w kostkę, przekładam do miseczki, polewam sosem sojowym, mieszam i odstawiam na godzinę.
Pieczarki obieram, zagotowuję w osolonej wodzie, następnie odcedzam, przelewam zimną wodą . Przekładam na patelnię i duszę na maśle klarowanym, jak odparują podlewam troszkę wodą.
Posiekaną cebulę przesmażam na maśle klarowanym, do przesmażonej dodaję kawałki mięsa i obsmażam całość, następnie dodaję odparowane i usmażone pieczarki, dodaję przyprawy i podlewam całość niewielką ilością wrzątku, duszę około 15 minut, do odparowania wody.
Na koniec dodaję śmietanę i oprószam skrobią , mieszam , doprowadzam do wrzenia i gotowe.
Podaję z ryżem.