Przepis
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
1 żółtko
szczypta soli
trochę letniej wody
farsz
300 g sera typu włoskiego
200 g sera gorgonzola
100 g parmezanu
1 jajko
mała główka brokułu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wykładamy papierem pergaminowym (wycinam trochę większy okrąg niż spód). Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę, dobrze dociskając. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 C. W misce łączymy oba sery z solą i pieprzem oraz jajkiem, brokuła myjemy dzieląc na mniejsze różyczki. Na podpieczony spód wykładamy masę serową i układamy, brokuła, wszystko posypujemy startym parmezanem. Pieczemy jeszcze 20-25 minut w temperaturze 200 C.