Przepis
SKŁADNIKI:
bulion warzywny/drobiowy 1 l
por 2 szt
młode ziemniaki 300 g
masło 2 łyżki
sól , pieprz 1 szczypta
pierś z kurczaka 1 szt
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka – ja miałam jedną sztukę , ugotowaną wcześniej do sałatki, jeżeli mamy świeżą, ugotować w bulionie. W garnku rozgrzać dwie łyżki masła. Ziemniaki opłukać ale nie obierać, pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka i podsmażać ok 2-3 minut, po tym czasie dodać pokrojonego w plastry pora. Podsmażać kolejne 2-3 minuty, doprawić do odrobina soli i pieprzu, zalać bulionem ( u mnie pozostałości po rosole) , zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Zupę zblendować na gładko. dodać mięso. Podawać mocno gorące. Smacznego :)