Kurczak w soku pomarańczowym

przepis
Kurczak w soku pomarańczowym
24Sty
Przepis

Składniki:

1 podwójna pierś kurczaka

1 jajko + szczypta soli

1 pomarańcza

mąka pszenna

ryż

sos:

100 ml soku pomarańczowego

100 ml octu (użyłam octu z białego wina, 6%)

100 ml wody

100 ml cukru

2 łyżki keczupu

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

2 łyżki wody + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

ew. chili, do smaku

olej do smażenia

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać.

Zdjąć z patelni.

W międzyczasie zetrzeć z pomarańczy skórkę i pokroić miąższ w plastry, a następnie w trójkąty.

Wymieszać ze sobą składniki sosu.

Z oleju, na którym smażył się kurczak pozostawić na patelni ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna.

Na rozgrzany olej wrzucić startą pomarańczową skórkę i szczyptę chili. Chwilę smażyć, mieszając. Następnie wlać sos.

Kiedy sos się zagotuje, zagęścić go, stopniowo wlewając wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Podczas wlewania cały czas mieszamy sos, obserwując, kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, w zależności, jak gęsty sos lubimy. Pozwalamy się sosowi zagotować.

Następnie do sosu dodajemy usmażonego kurczaka. Mieszamy i ponownie pozwalamy, by sos się zagotował. Na koniec wrzucamy pokrojoną pomarańczę i po raz ostatni mieszamy.

Podajemy z ryżem.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ