Przepis
Składniki:
szklankę cukru pudru,
200 g ciasteczek typu „Dugestive”,
90 g stopionego masła,
3 żółtka,
4 łyżki gorzkiego kakao.
Przygotowanie:
Do miski wkładamy żółtka i wsypujemy cukier puder. Następnie dodajemy kakao i wlewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. W osobnej miseczce kruszmy na kawałki ciastka typu „Digestive”. Pokruszone kawałeczki ciastek wsypujemy do czekoladowej masy. Wszystko razem mieszamy dużą łyżką. Z masy formujemy podłużny kształt podobny do tego, jaki ma prawdziwe salami. Salami owijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki.Tak wygląda salami po wyciągnięciu, już zamrożone.W salami wcieramy cukier puder – w ten sposób jeszcze bardziej upodobnimy je do oryginału. Czekoladowe salami układamy na drewnianej desce do krojenia. Kroimy je na plasterki i podajemy.
Smacznego!!