Czekoladowe salami

Krzysztof
Ciasta
19.09.2013 7:41
Czekoladowe salami

Przepis

Składniki:

szklankę cukru pudru,

200 g ciasteczek typu „Dugestive”,

90 g stopionego masła,

3 żółtka,

4 łyżki gorzkiego kakao.

Przygotowanie:

Do miski wkładamy żółtka i wsypujemy cukier puder. Następnie dodajemy kakao i wlewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. W osobnej miseczce kruszmy na kawałki ciastka typu „Digestive”. Pokruszone kawałeczki ciastek wsypujemy do czekoladowej masy. Wszystko razem mieszamy dużą łyżką. Z masy formujemy podłużny kształt podobny do tego, jaki ma prawdziwe salami. Salami owijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki.Tak wygląda salami po wyciągnięciu, już zamrożone.W salami wcieramy cukier puder – w ten sposób jeszcze bardziej upodobnimy je do oryginału. Czekoladowe salami układamy na drewnianej desce do krojenia. Kroimy je na plasterki i podajemy.

Smacznego!!