Przepis
Na przygotowanie tej potrawy trzeba tyle czasu co gotują się warzywa. Jako, że są je już pokrojone i częściowo podgotowane, to jest to naprawdę danie szybkie. Ze zrobieniem takiej zupy każdy NA PEWNO sobie poradzi:)
Składniki:
opakowanie mrożonki- "warzywa na patelnię po włosku"- 450 gram
masło, sól, pieprz
estragon, papryka mielona ostra, majeranek
śmietana
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju i wsypałam zawartość torebki : brokuł, marchew, fasolkę szparagową, paprykę czerwoną, kiełki fasoli "Mung"i kukurydzę
Smażyłam do momentu, aż warzywa rozmroziły się zupełnie ( miałam jeszcze pora i tez go tu dodałam)
Do garnka wlałam około 5 szklanek wody, wrzuciłam do tego liść laurowy i 3 ziarnka pieprzu- zagotowałam
Przesmażone warzywa przełożyłam do wrzątku i posoliłam- gotowałam około 10-15 min.
Jeśli mamy czas to możemy zrobić zacierki, które wrzucimy do podgotowanej zupy
Doprawiamy na koniec wszystkimi ziołami, dodajemy, po zagotowaniu 3 łyżki dobrego masła, a już na talerzu jeśli lubimy łyżkę śmietany
W torebce z warzywami była mała torebka z gotowymi przyprawami, ale ja dodałam tylko część zawartości, a dosmaczyłam ją po swojemu.
Zacierki: 1 jajko, odrobina kurkumy, sól i tyle mąki by powstała masa jak na zdjęciu. Mnie udało sie wrobić niecałą szklankę mąki :) Z takiej masy należy urywać ręką "maczaną" od czasu do czasu w mące małe okruszki i wrzucać na wrzącą zupę, aż będą miękkie. W zupie zacierki urosną. Zupy starczyło dla 5 głodnych osób...
Taką mieszankę można też przyrządzić z drobnym makaronem, który ugotujemy według przepisu na opakowaniu.